Изявление от ЛевФем срещу разрушаването на ромски домове и за нулева толерантност към анти-ромския расизъм

ЛевФем застава в солидарност с нашите сестри и братя от ромски произход

През последните дни анти-ромският расизъм, етнофобията и предразсъдъците в българското правителство, публичната сфера и нарастваща част от българското обществото за пореден път прекрачиха всички граници на търпимото. ЛевФем застава в солидарност с нашите сестри и братя от ромски произход, подложени на непрестанно расистко насилие, унижения, дехуманизация и предразсъдъци, които правят ежедневния им живот и оцеляването им в усилващата се враждебна и ксенофобска среда все по-трудни.

На 9 януари, Красимир Каракачанов извика булдозерите и започна да руши ромски къщи в село Войводиново край Пловдив. Както знаем, разрушаването на жилища във Войводиново не са прецедент. Те са предшествани от серия подобни “мерки” срещу други ромски квартали. По този начин властимащите търсят отговорност и наказват цялата ромска общност или цели ромски квартали заради действия на отделни личности и прояви, които биват широко отразени от медиите по крайно стигматизиращ и криминализиращ начин за цялата ромска общност. Тези действия следват наложилата се вече расистка логика на управление, която вменява, че ромите носят отговорност за нетърпимите условия на живот. В случая Каракачанов, заместник министър-председател и министър на отбраната от квотата на крайнодясната формация ‘Обединени патриоти’ в управляващата коалиция, продължава да използва расистки език и да мобилизира анти-ромски предразсъдъци, за да защити и оправдае икономическия терор, на който са подложени ромски семейства и квартали от десетилетия насам. Отразявайки събитията във Войводиново, медиите затвърждават и често подсилват негативните анти-ромски настроения и стереотипи, широко застъпени в обществото ни. А къде отиват разселените семейства? Къде ще спят в тази тежка зима?

Ние от ЛевФем силно осъждаме разрушаването на ромски домове и анти-ромските и расистки изказвания, които продължават да доминират в публичните изяви на представители на властта, и приканваме за организиран обществен отпор срещу случващото се. Разрушенията са част от политиките на институционален расизъм и етническа омраза, които засилват потисничеството и сегрегирането на ромите от страна на неолибералното, дясно националистическо и расистко мнозинство в правителството, което се прицелва в средствата за социално възпроизводство на ромските общности – техните домове, техния достъп до ресурси от първа необходимост и всички онези средства, които подпомагат възстановяването и укрепването на нечий живот. Последните събития са част от систематично дехуманизиране и дискриминация на ромите и плод на десетилетия неолиберални политики на приватизация. Тези политики последователно лишават ромските квартали от адекватна социална и публична инфраструктура, докато обвиняват самите роми за нетърпимите условия на живот в техните квартали.

Достъпът до средства за социално възпроизводство и социални инфраструктури е на преден план във феминистките борби.

Настояваме за:
  • Незабавната оставка на Каракачанов!
  • Официално извинение и обезщетения за ромските семейства, които са загубили домовете и общностите си.
  • Прекратяване на обвързването на социалното подпомагане с дисциплинарни мерки в училищната и работната среда.
  • Достъп до социална, правна и обществена протекция спрямо прояви на расизъм, етническа омраза, тормоз и дискриминация в училищата, работните места и публичните институции. Тази среда е основна пречка към образование и ограничава икономическите възможности на ромите единствено до най-ниско платените, нежелани или унизителни форми на труд.
  • Цялостен план за адекватна пътна, водопроводна, канализационна и отпадъчна инфраструктура в ромските квартали.
  • Хуманизиращи решения за жилищните нужди на ромите.

Призоваваме за нулева толерантност към анти-ромския и етнофобския език, използван в публичното пространство и в новините и медийните канали от членове на правителството и крайно-десни групи в българското общество, насаждащи омраза. Призоваваме за действия по места и отпор срещу продължаващото насилие над нашите сестри и братя роми.

Присъединете се към протеста и изискайте незабавната оставка на Каракачанов: 14 януари 2019 г., 14 часа, пред Министерски Съвет, бул. Дондуков 1, https://www.facebook.com/events/997452033783123/

Моля подпишете петицията инициирана от Постоянна ромска конференция: https://www.peticiq.com/220857

Етикети

Още от тази категория

Жените и местната власт: възможности и бариери

Жените и местната власт: възможности и бариери

Неравенствата в политическото представителство на мъжете и жените са глобален обществен проблем с множество регионални специфики. Представителството на жени в политиката в България през последните десетилетия се задържа на сравнително ниско ниво.

Share This