На 8 март всички сме на протест!

Текст на FemBunt по повод протестното шествие, което организират на 8 март в Берлин
На 8 март всички сме на протест!
Защото 8 март е международният ден за еманципация и борба за равенство на жените по целия свят. Защото е ден на всички и всяка една от нас, изправящи се заедно и солидарно в битка срещу сексизъм, расизъм, дискриминация и икономически взаимоотношения, държащи ни в подчинена позиция.

8 март е ден на жените, борещи се за автономия над собствените си тела. Защото всяка трета жена по света е жертва на сексуално или физическо насилие. Защото милиони са жертви на трафик и насилствена проституция. Защото стотици хиляди биват изнасилвани и измъчвани в разиграващите се военни конфликти. Защото на жените се гледа като на инкубатори за възпроизводство. Защото женските тела са “теренът”, за чийто контрол в момента се водят едни от най-ожесточените битки от страна на настъпващите крайна десница и религиозни фундаменталисти.
8 март е ден на стачкуващите жени. Защото и до днес, както и преди повече от 100 години, когато за пръв път се отбелязва денят, жените са жестоко експлоатирани в рамките на една икономическа реалност, която често ни отрежда позицията на евтина работна ръка и безплатна домашна прислуга.
8 март е ден на жените, надигащи се срещу системния расизъм. Защото милиони жени живеят в крайна бедност, биват хулени, унижавани, насилвани и убивани заради цвета на кожата си или произхода си. Защото хиляди жени гният в бежански лагери, оставени на своеволията на расистки правителства и институции. Защото засилващата се ултрадесница впряга все по-открито и необезпокоявано крайни националистически и шовинистки образи и реторика.
8 март е ден на жените, които дори не биват признавани за “истински” жени от консервативните части на обществото. Защото транс жените, както и всички останали куиър хора, са системно лишавани от елементарни граждански права и институционално признаване на самото си съществуване като такива. Защото ЛГБТИ хората биват убивани и пребивани по улиците, биват системно лишавани от адекватни и достъпни здравни грижи, биват принуждавани да продават телата си като секс работници поради липса на други възможности за изкарване на прехрана.
За да се противопоставим ясно и категорично на всички тези реалности, осезаеми както в България, така и в световен мащаб, излизаме на протест на 8 март.
Текстът е публикуван оригинално от FemBunt – българска феминистка организация в Берлин – по повод протестното шествие, което организират на 8 март в немската столица. Включваме го със съкращения и в кампанията на ЛевФем „Аман от зюмбюли, искаме равенство!“, с която искаме да съберем възможно най-много от гнева на босите, голите, бедните, работещите, безработните, гладните, затворените, изпъдените от страната и да хвърлим този гняв в лицето на властта и елитите по случай 8 март. Пращайте ни Вашите истории на levfembg@gmail.com или на месинджъра ни във Фейсбук. А на 8 март всички излизаме на улицата.
Share This