Интервю с работничка за 8 март: „Борете се за правата си без значение от пол, етнос и раса!“

Интервю с Мергюл от Варна, която от години участва в синдикални и женски борби

По повод 8 март и международния ден за борба на жените по света срещу патриархално, капиталистическо и расистко насилие ви представяме интервю с Мергюл от Варна, която от години участва в синдикални и женски борби. Вижте нейното послание към борещите се жени по света.

Левфем: С какво изкарваш прехраната си и как се промениха условията ти на труд през последните години?

Мергюл: Работя в сектор ресторантьорство. От половин година съм отговорник търговска зала в една пицария. Условията ми на труд не са се променили особено много. В сектор ресторантьорство има още много какво да се желае в България, но за сега се чувствам добре на работното си място. Сегашния ми работодател е жена. Тя не ни дели на мъже и жени. Това ме прави щастлива.

Левфем: Това, че си жена, променя ли отношението към теб на работното място? 

Мергюл: Била съм свидетел на сексизъм и сексуално насилие на предишно работно място. Виждала съм как мъже(по-млади и по-големи) опипват момичета. Това не го приемам за нормално, но те го приемаха за нормално! Аз съм била унижавана на работното си място (с думи и ниско заплащане), като жена и за това съм си обещала да се боря срещу това.

Левфем: Участвала ли си в протести или стачни действия, които целят да променят условията ти на труд най-общо погледнато? Ако да – какви бяха резултатите? Какви трудности срещна по пътя?

Мергюл: Участвала съм на доста протести. Била съм организатор на част от тях. Примерно за 1 май – Деня на труда, 8 март за борбите на жените и протестите на медицинските сестри. Положителните резултатите не са много големи, но ги има. Трудности по пътя имаше и ще има. Един от големите проблеми в България е, че хората не искат да се организират и подкрепят, не са солидарни едни към други. Това много ме натъжава, но борбата продължава.

Левфем: Следиш ли протестите на жените посвета срещу насилие срещу тях и за по-добри условия на труд? Ако да – имаш ли послание към тези жени по света по повод 8 март?

Мергюл: Следя протестите не само на жените, но и като цяло борбите на хората по света. Посланието ми към всички хора е: Борете се за правата си! Няма значение пола, етноса и расата! Нека обединим сили хора от цял свят! Заедно ще постигнем много повече! Успех!

Етикети

Още от тази категория

Жените и местната власт: възможности и бариери

Жените и местната власт: възможности и бариери

Неравенствата в политическото представителство на мъжете и жените са глобален обществен проблем с множество регионални специфики. Представителството на жени в политиката в България през последните десетилетия се задържа на сравнително ниско ниво.

Share This