Интервю с работничка за 8 март: „Борете се за правата си без значение от пол, етнос и раса!“

Интервю с Мергюл от Варна, която от години участва в синдикални и женски борби

По повод 8 март и международния ден за борба на жените по света срещу патриархално, капиталистическо и расистко насилие ви представяме интервю с Мергюл от Варна, която от години участва в синдикални и женски борби. Вижте нейното послание към борещите се жени по света.

Левфем: С какво изкарваш прехраната си и как се промениха условията ти на труд през последните години?

Мергюл: Работя в сектор ресторантьорство. От половин година съм отговорник търговска зала в една пицария. Условията ми на труд не са се променили особено много. В сектор ресторантьорство има още много какво да се желае в България, но за сега се чувствам добре на работното си място. Сегашния ми работодател е жена. Тя не ни дели на мъже и жени. Това ме прави щастлива.

Левфем: Това, че си жена, променя ли отношението към теб на работното място? 

Мергюл: Била съм свидетел на сексизъм и сексуално насилие на предишно работно място. Виждала съм как мъже(по-млади и по-големи) опипват момичета. Това не го приемам за нормално, но те го приемаха за нормално! Аз съм била унижавана на работното си място (с думи и ниско заплащане), като жена и за това съм си обещала да се боря срещу това.

Левфем: Участвала ли си в протести или стачни действия, които целят да променят условията ти на труд най-общо погледнато? Ако да – какви бяха резултатите? Какви трудности срещна по пътя?

Мергюл: Участвала съм на доста протести. Била съм организатор на част от тях. Примерно за 1 май – Деня на труда, 8 март за борбите на жените и протестите на медицинските сестри. Положителните резултатите не са много големи, но ги има. Трудности по пътя имаше и ще има. Един от големите проблеми в България е, че хората не искат да се организират и подкрепят, не са солидарни едни към други. Това много ме натъжава, но борбата продължава.

Левфем: Следиш ли протестите на жените посвета срещу насилие срещу тях и за по-добри условия на труд? Ако да – имаш ли послание към тези жени по света по повод 8 март?

Мергюл: Следя протестите не само на жените, но и като цяло борбите на хората по света. Посланието ми към всички хора е: Борете се за правата си! Няма значение пола, етноса и расата! Нека обединим сили хора от цял свят! Заедно ще постигнем много повече! Успех!

Етикети

Още от тази категория

„Те имат технологиите, имат оръжията, имат парите, имат всичко. Какво имаме ние? Ние имаме солидарност!“ Уроци от революцията в Рожава

„Те имат технологиите, имат оръжията, имат парите, имат всичко. Какво имаме ние? Ние имаме солидарност!“ Уроци от революцията в Рожава

Интервю с представител на Академията за демократична модерност от Стойо Тетевенски, ЛевФем

Share This