#NiUnaMenos: феминистка асамблея в Буенос Айрес

Мария Иванчева за мобилизациите на аржентинските феминистки

от Мария Иванчева

Насилието над жени не е проблем само в България. През последните години жени по цял свят се мобилизираха срещу полово базираното насилие и фемицида, който се случва при зачестилите случаи на изнасилване, блудство, обезобразяване и убийство над жени. Едно от най-мощните социални движения в това направление се заражда в Аржентина и ескалира особено силно преди две години. С корени във феминисткото движение в страната, свидетел и на джижения за женски права, на мобилизацията на майки и баби „от Майския площад“ срещу насилията на диктаторската хунта, която убива и погубва хиляди дисиденти срещу фашисткия режим, и на мобилизацията за еднополови бракове, вижда огромен прираст от 2016 година насам. Засилването на интереса и на подкрепата към движението идват през октомври същата година след убийството на младата жена Лусия Перес.

Майката на Лусия Перес (жената с портрета на гърдите си) се обръща към асамблеята с думите, че нейната борба ще продължи докато не пресекнат случаите на фемицид, защото всяка една от нас може да се окаже на мястото на дъщеря й. (снимка, Мария Иванчева)

На 5ти октомври 2016 градчето Мар де ла Плата, 16 годишната Лусия е поканена на парти, където е групово изнасилена и обезобразена. Със заличени следи, тялото й е изчистено и оставено в болницата от изнасилвачите й, с думите, че се касае за предозиране с дрога. Часове по-късно момичето умира от раните си. Седмици след убийството, на 29ти октомви, страната е блокирана от стачка. Стотици хиляди жени излизат на улицата за да кажат ni una menos (нито още една жертва на насилие). В мобилизацията се включват феминистки групи, синдикати, но също жени от окупирани фабрики, както и такива работещи на черния пазар на труда, мигрантки без документи и домашни работнички. Те виждат общото между каузите – това че издевателства, ескплоатация, и всякакви форми на физическо, социално и икономическо насилие се случват срещу женски тела ги обединява. Движението е мощно, обединява различни политически тенденции, застава и в подкрепа на избора на жените за аборт, за работнически, икономически и социални права на маргинализирани групи и срещу расизма. Силата на женския гняв и солидарност отиват отвъд разделенията, наложени от пол, класа, националност и цвят на кожата.

Феминистка асамблея в Буенос Айрес, 3  декември 2018 г., (снимка Мария Иванчева)

Две години по-късно, случаят на Лусия Перес получава финална присъда. Убийците й, мъже на 25, 43 и 61 години, са обявени за невинни „поради липса на доказателства“. Двама от тях получават кратки присъди и глоба за предоставяне на дрога на непълнолетна (в експертизата се посочва, че дрогата е много чиста смес, до каквато децата от работническата класа като Лусия нямат достъп). В присъдата се намеква, че Лусия е виновна за начина, по който е била облечена, за това че е приела алкохол и леки опияти. Убийците й, група мъже на възраст да поемат сами правната отговорност за действията си, не са обвинени за насилието и обезобразяването й, нито дори за изчистването на тялото. Като част от оправданието се посочва, че наред с цигари и дрога, убийците й били купили какаово мляко и закуски, което ‘не било типично’ за мъже, които искат да изнасилят жена.

В резултат на присъдата, на 3ти декември в Буенос Айрес беше свикана феминистка асамблея – над хиляда жени, включително майката на Лусия и близките на други убити през последните години жени, се събраха в двора на един синдикат и обявиха национална стачка и протест на 5ти декември 2018. На асамблеята много от жените, които говориха представят синдикати, окупирани фабрики и организации, които са готови да се мобилизират буквално в рамките на два дни, въпреки сериозния риск от съкращения и наказания. За да накарат властта да обърне внимание, те са колективно готови да блокират улици и предизвикат масови безредици в национален мащаб. Те са наясно, че насилието не се корени в действията на протестиращите, а в патриархалния ред и обслужващата го държава. Активистите смятат, че тази присъда е знакова за това, че системата се страхува от #NiUnaMenos и иска да накаже движението, защото в последните години то успява да обедини около темата за полово-базираното насилие всякакви прогресивни, антикапиталистически каузи и да се прелее в други протести и кампании, които разклащат неолибералното и социалноконсервативно правителство на Маурисио Макри.

ЛевФем се солидаризира с протеста и с движението на сестрите ни е Аржентина и изпращаме солидарност. #LuciaPerez #NiUnaMenos #YouAreNotAlone #НеСиСама

Етикети

Още от тази категория

Жените и местната власт: възможности и бариери

Жените и местната власт: възможности и бариери

Неравенствата в политическото представителство на мъжете и жените са глобален обществен проблем с множество регионални специфики. Представителството на жени в политиката в България през последните десетилетия се задържа на сравнително ниско ниво.

Share This