Швеция: новата жертва на анти-феминизма

Академичните среди в Европа са свидетели на груби атаки срещу катедри, департаменти и центрове в областта на джендър изследванията

В последно време академичните среди в Европа са свидетели на груби атаки срещу катедри, департаменти и центрове в областта на джендър изследванията. През юли 2018 г. проекто-изследване на учени от Института за изследване на обществата и знанието към БАН беше спрян заради страх, че може да пропагандира „джендър идеология“. Претекст за спирането на проекта стана обявената дни по-рано за противоконституционна Истанбулска конвенция.

Засегнатите учени от БАН заявиха в отговор, че това е прецедент на „грубо погазване на академичната свобода“, насочено срещу научния им стимул „да проуч[ат] компетентността и мотивацията на учителите да отстояват и възпитават принципите на равенството между половете“. Това не спря министъра на образованието и науката, Красимир Вълчев, да заяви само два месеца по-късно, че той, в двойната си роля на родител и министър, не би позволил джендър идеологията да присъства по какъвто и да било начин в българските учебници и училища.

Унгария пък от своя страна спря акредитацията на джендър специалностите в страната, като това принуди една от тях в престижния университет ELTE да затвори врати. Небезизвестният Централноевропейски университет, който ще трябва да се премести от Будапеща във Виена, многократно и години наред бе обект на атаки от страна на управляващата ПП Фидес и крайно-десните Йобик за пропагандирането на „джендър идеология“. Тези атаки не трябва да се разглеждат като характерни единствено за Източна Европа. Още 2009 г., когато започват т.нар. бюджетни съкращения в САЩ, катедрите за „женски изследвания“ (women studies) са първите, които биват съкратени, или значително орязани откъм финансиране, учебни програми.

Днес (18.12. 2018) Националният секретариат за джендър изследвания в Гьотеборг, Швеция е станал жертва на бомбена заплаха. Тя идва след дни на парламентарно обсъждане на бюджета за следващата година, по време на който анти-джендър послания се чуват в изобилие. Според следящи развитието на дебатите, една фашистко-либерална коалиция, в лицето на консерваторите, либералите, центристите, християндемократите и Шведските демократи (националистическа партия с корени в идеологията на бялото превъзходство и нацизма), се е опитала да затвори наскоро създадения Секретариат, въпреки че нямат изпълнителната власт да го сторят.

Атаките срещу джендър изследователи, катедри и центрове няма да спрат. Напиращият фашизъм в Европа ще задълбочава атаките си срещу феминистките борби, в които джендър изследванията играят важна роля именно заради анти-патриархалната си научна перспектива. Очевидно е, че опитите за забрана на тези перспективи целят едно: да отнемат едно от най-важните ни оръжия. А именно знанията, с които можем по-ефективно да се борим срещу потисничеството в неговите множество форми, а и чрез които може да придобием колективна сила. Забраната на джендър изследвания е забрана на феминстки гледни точки и научни методи.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/misstankt-farligt-foremal-i-guldheden

Етикети

Още от тази категория

Не на скъпотията! Искаме достоен живот!

Не на скъпотията! Искаме достоен живот!

Аман от скъпотия! Не щем вече немотия! Няма да позволим поредния провал на капитализма да бъде стоварен върху нас!

Share This