Швеция: новата жертва на анти-феминизма

Академичните среди в Европа са свидетели на груби атаки срещу катедри, департаменти и центрове в областта на джендър изследванията

В последно време академичните среди в Европа са свидетели на груби атаки срещу катедри, департаменти и центрове в областта на джендър изследванията. През юли 2018 г. проекто-изследване на учени от Института за изследване на обществата и знанието към БАН беше спрян заради страх, че може да пропагандира „джендър идеология“. Претекст за спирането на проекта стана обявената дни по-рано за противоконституционна Истанбулска конвенция.

Засегнатите учени от БАН заявиха в отговор, че това е прецедент на „грубо погазване на академичната свобода“, насочено срещу научния им стимул „да проуч[ат] компетентността и мотивацията на учителите да отстояват и възпитават принципите на равенството между половете“. Това не спря министъра на образованието и науката, Красимир Вълчев, да заяви само два месеца по-късно, че той, в двойната си роля на родител и министър, не би позволил джендър идеологията да присъства по какъвто и да било начин в българските учебници и училища.

Унгария пък от своя страна спря акредитацията на джендър специалностите в страната, като това принуди една от тях в престижния университет ELTE да затвори врати. Небезизвестният Централноевропейски университет, който ще трябва да се премести от Будапеща във Виена, многократно и години наред бе обект на атаки от страна на управляващата ПП Фидес и крайно-десните Йобик за пропагандирането на „джендър идеология“. Тези атаки не трябва да се разглеждат като характерни единствено за Източна Европа. Още 2009 г., когато започват т.нар. бюджетни съкращения в САЩ, катедрите за „женски изследвания“ (women studies) са първите, които биват съкратени, или значително орязани откъм финансиране, учебни програми.

Днес (18.12. 2018) Националният секретариат за джендър изследвания в Гьотеборг, Швеция е станал жертва на бомбена заплаха. Тя идва след дни на парламентарно обсъждане на бюджета за следващата година, по време на който анти-джендър послания се чуват в изобилие. Според следящи развитието на дебатите, една фашистко-либерална коалиция, в лицето на консерваторите, либералите, центристите, християндемократите и Шведските демократи (националистическа партия с корени в идеологията на бялото превъзходство и нацизма), се е опитала да затвори наскоро създадения Секретариат, въпреки че нямат изпълнителната власт да го сторят.

Атаките срещу джендър изследователи, катедри и центрове няма да спрат. Напиращият фашизъм в Европа ще задълбочава атаките си срещу феминистките борби, в които джендър изследванията играят важна роля именно заради анти-патриархалната си научна перспектива. Очевидно е, че опитите за забрана на тези перспективи целят едно: да отнемат едно от най-важните ни оръжия. А именно знанията, с които можем по-ефективно да се борим срещу потисничеството в неговите множество форми, а и чрез които може да придобием колективна сила. Забраната на джендър изследвания е забрана на феминстки гледни точки и научни методи.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/misstankt-farligt-foremal-i-guldheden
Share This