ЛевФем подкрепя София Прайд 2019, но не и корпоративното присъствие

Позиция на колектива на ЛевФем за София Прайд 2019

На 8 юни 2019 за поредна година в България ще се проведе София прайд.

Ние от ЛевФем подкрепяме необходимостта от шествие, което ясно да адресира проблемите на ЛГБТИ хората, които са неразривно свързани с тези на жените. В контекст на усилващи се социално-икономически неравенства, които се преплитат с установяващата се консервативна политическа конюнктура, е повече от належащо да бъдем заедно рамо до рамо в тази битка против крайната десница. Затова и за нас няма съмнение, че ще бъдем там, за да изразим солидарността си към общата кауза.

Ще бъдем там, но със сериозни възражения…

За разлика от морално-естетическата паника около появата на попфолк певицата Галена (преди всичко в ЛГБТИ средите), която е сред гостите на София прайд, за нас съвсем друг момент от настоящата организация на тазгодишното шествие представлява истински проблем. Той е много по-сериозен и не засяга единствено България, но ни натъжава, че у нас изкристализира в толкова „чист“ вид. В последното десетилетие ЛГБТИ прайдовете в световен мащаб се превръщат от пространства за борба за човешки и колективни права, които са отвъд сексуалните, класовите и расови деления, в платформи за „розово изпиране“. Това е политическа стратегия, използвана от корпорации и посолства, която цели да изчисти лицето им от експлоататорски и насилнически практики.

Още миналата година леви активисти изразиха своето несъгласие бизнес предприемачът Ивайло Пенчев, съосновател и изпълнителен директор на Walltopia, както и компанията H&M да се явяват спонсори на София прайд. Тази година и ние се присъединяваме към това несъгласие. Трябва ясно да се каже на организационния комитет на София прайд, че розовото изпиране на мръсните ризи на Пенчев и H&M няма да бъде подминато. Недоволството срещу подобен алианс ще се задълбочава, а недоволните ще стават все повече и все по-смели в позициите си.

С поредица свои арогантни изказвания Пенчев неведнъж е показвал, че поддържа позиции на пазарен фундаментализъм срещу регулацията на труда, които нарушават правата на работниците. В последно време дори в собствената му компания се чуха критики по отношение на условията на труд в иначе прехвалената Walltopia. В тази поредица от скандали Пенчев, въпреки засиленото внимание към темата за сексуалния тормоз на работното място около световната кампания #metoo, също така „на шега“ публикува изисквания за работна позиция за своя „асистентка“. Тази шега обаче е част от много по-цялостна визия, която споделя основателят на Walltopia. Организации, които ще маршируват в солидарност със София прайд 2019, едва ли ще останат доволни от позицията му срещу директивата на ЕС „Натура 2000“, използвана от екологичните организации у нас като един от малкото налични козове срещу посегателството на капитала над природата ни. Неговите тези за липса на „работна ръка“, въпрос експлоатиран от политическия ни елит във връзка с демографската криза през призмата на „раждаемостта“, е в разрез с интересите и на жените, както и ЛГБТИ общността.

Рамкирането на тази криза като проблем на сексуалността – а не на икономическото обедняване на населението, липсата на работа и поминък у нас и миграцията на милиони българи – изключва всяка „непроизводителна сексуалност” като неспособна да произведе работна ръка. Едва ли трябва да припомняме точно на хората от ЛГБТИ общността, че да се мисли проблема за раждаемостта като отговорност на жените и ‘традиционното семейство’ е опасно. То може да се скачи с консервативните гласове, които се чуват все по-често в България, яхнали реакционната вълна за забрана на абортите.

Празният филантропски жест на Пенчев е опит за двойно припечелване от каузата на София прайд – веднъж като закачи подобна прогресивна кауза на ревера си и втори път като направи „продуктите“ на „успешния си бизнес“ желани и търсени от онези, които се идентифицират с прайда.

Наред с Пенчев, фигурирането на компанията H&M сред подкрепящите прайда, които развяват своето лого с комерсиална цел, е проблемна. Тази компания е печално известна с експлоатацията, която се случва в шивашките им цехове, където голяма част от работничките – в сектор, който е изцяло феминизиран, живеят под прага на бедността и в постоянно нарушаване на елементарни трудови права. Нещо повече, експлоатацията на тази компания се случва под носа на българските организации за човешки права, които ще участват в прайда. В края на 2018 г. синдикатът Clean Clothes Campaign излезе със стряскащи данни за случващото се в шивашките цехове на H&M в България. За да могат да изперат съвестта си от експлоатацията на жени и да използват етикета „Направено в Европейския съюз“, H&M доказано злоупотребяват с шивачките в България. Но ето сега компанията е отново в ролята си на защитник на гей права без самите активисти, включени в организирането на тазгодишния прайд, да проявят елементарен опит да адресират този проблем, който впрочем е обвързан тъкмо с феминизма.

Въпреки това обаче организационният комитет на София прайд не взе под внимание тези критики, които бяха изложени още 2018. Те или не бяха разбрани или организаторите съзнателно поддържат спонсорите си. И така тази година шествието логично ще завърши с парти на покрива на Walltopia срещу вход от 10 лв., а H&M пускат в обръщение тениски специално за прайда. Иронията e, че жените, които ще ушият тези тениски, няма да могат да си позволят да дойдат до София, камо ли да си платят вход за купона. И изненадващо ли е, че вероятно няма да разпознаят каузата за своя? Как в такъв случай смятаме да постигнем по демократичен път социално движение, което да се радва на широка подкрепа?

По света и у нас ЛГБТИ общността е често използвана за корпоративни и антисоциални каузи, които удрят по достойнството именно на онези, които иначе защитава. За нас от ЛевФем обаче тези употреби на каузата сега в България са още по-изненадващо явление. Като неформален колектив сме участвали рамо до рамо с ЛГБТИ и феминистките организации в подготовката на шествието за правата на жените на 8 март. През 2019 г. в публичността ни ясно се чуха гасове, които адресират пряко социални въпроси, обвързани с каузата на феминизма и ЛГБТИ общността. Съществуването на компании като H&M и Walltopia, с цялата им експлоататорска практика, е възможно именно защото социалните борби на работничките, безработните и маргинализираните се потъпкват систематично. Включването на тези компании като патрони на ЛГБТИ движението е лицемерно и спомага за изчистването на името и лицето на корпорации, които са пряко въвлечени в потъпкването на социалните ни права.

Затова бихме искали да напомним, че част от исканията, с които излезе организационния комитет за шествието на 8 март бяха следните:

„Постигане на социално-икономическа равнопоставеност на жените и момичетата. Елиминиране на разликата в заплащането между половете за един и същи труд, което изисква и борба с дискриминацията на работното място. Край на експлоатацията във феминизираните професии като например шивашката индустрия, медицинските услуги и други“.

Как включването на тези искания се съвместява с участието на Walltopia и H&M в тазгодишния прайд? Именно част от организациите, които са подкрепили шествието на 8 март и с които сме изготвили съвместно тези искания, сега са и в организационния комитет на София прайд, чиито спонсори се явяват Ивайло Пенчев и H&M. За нас е дълбоко проблемно, че се превръщаме в свидетели на подобна идеологическа подмяна. Разтревожени сме крайно, че организации, с които се борим рамо до рамо не виждат противоречие между изискванията си към държавата за повече ангажимент спрямо маргинализираните групи и достъпа им до публичните услуги, крайната експлоатация в шивашките цехове на H&M по света и у нас, и призивите на Пенчев за пълна данъчна свобода и подчиняване на всички сфери от обществения живот на диктата на пазара. H&M и Пенчев по различен начин въплъщават потъпкването на феминистките борби и борбите за човешки права и свободи. Питаме организаторите на София прайд: докога ще продължавате да си затваряте очите за тези крещящи противоречия?

Затова нашето шествие ще приключи тук: https://www.facebook.com/events/410043933179082/
Share This