В съучастие и солидарност с Карола

Коментар от другарките от италианската феминистка група NON UNA DI MENO

На 29.06.2019, Карола Ракете, капитанка на кораба Sea Watch-3 с 40 мигранти на борда, акостира в Лампедуза, Италия, и беше незабавно арестувана. Това се случи след 2 седмици, в които ѝ беше отказван достъп до пристанището поради влезлия наскоро в сила декрет за сигурност на италианския вътрешен министър Салвини, блокиращ достъпа на чуждестранни неправителствени организации, работещи по спасителни операции в Средиземно море, до италиански пристанища. Наясно с грозящата я опасност от глоба в размер до 50,000 евро и от 3 до 10 години затвор, Ракете взе решение да наруши закона, за да спаси животите на хората на борда, за които, като капитанка, носи отговорност. 

Споделяме коментар от другарките от италианската феминистка група NON UNA DI MENO:

В СЪУЧАСТИЕ И СОЛИДАРНОСТ С КАРОЛА

Казват, че е нарушила закона, но кой закон? Не морския, не и международния. Пробила била блокадата, но беше ли тази блокада законна? Може ли безнаказано да се възпрепятства спасяването на бедстващи хора? Днес трябва да бъде арестуван онзи, който принуди кораба да чака със седмици. Днес трябва да се борим срещу обливащата ни култура на омраза. И срещу насилието като инструмент на расистката, сексистка и ксенофобска власт.

Днес трябва да спрат и да се замислят всички онези хора, които за да останат от другата страна на границата, се движат, водени от любов, по работа или по каквато и да е друга причина, с паспорт в ръка – и са свободни да го правят, – докато други са принудени да поемат пътя към затвора, сегрегация, изтезания, изнасилвания и смърт.

„Наруши закона“ като Карола:

Ирена Сендлерова, полска медицинска сестра, която между 1939 и 1943 г. спасява 2500 еврейски деца, помагайки им да напуснат варшавското гето с фалшиви документи.

Наруши закона

Софи Шол, студентка от Мюнхен, член на нелегалната организация Бялата роза, която през 1943 г. бива осъдена на смърт за това, че е разпространявала листовки срещу нацисткия режим.

Наруши закона

Роза Паркс, чернокожа жена, която през 1953 г. в Монтгомъри, Луизиана, заема нелегално място в автобуса, резервирано само за белите.

#seawatch # #FreeCarolaRackete #Apriteiporti #nonunadimeno

Етикети

Още от тази категория

Share This