Солидарност с медицинските сестри: здравето не е бизнес!

Медицинските сестри в цялата страна стачкуват или са в стачна готовност заради мизерните заплати и унизителни условия на труд в общинските болници
от ЛЕВФЕМ 
Козлодуй, Казанлък, Карлово, Враца – медицинските сестри в цялата страна стачкуват или са в стачна готовност заради мизерните заплати и унизителни условия на труд в общинските болници. Трудът им е тежък и отговорен, на техните грижи ежедневно разчитат десетки болни, а заплащането им е минималното за страната. 580 лв. (с увеличението!) за грижи за умиращи хора, за безсънни нощи, за претоварване и нерви! Как при тази подигравка въобще са останали медицински сестри у нас, а не са се изнесли всички да работят в чужбина, както все по-често се случва, е цяло чудо. Тези протести оголват още повече жестоката реалност на българското здравеопазване, в което общинските болници са хронично недофинансирани и оставени на бавна, но сигурна смърт.

На грижите в общински болници разчитат близо 2 млн. души годишно – предимно възрастни и социално слаби пациенти, много от тях трудноподвижни или неможещи да си позволят финансовото бреме на пътуването до областен град, за да се лекуват. Това са най-вече нашите възрастни родители, нашите баби и дядовци, хората от изолирани и потискани малцинства.
Всяка година се отделя все по-голям бюджет за здраве, но те не отиват за тези, които наистина се нуждаят от безплатно или леснодостъпно здравеопазване, за да помагат на обществени болници и пациенти, защото голяма част от тях биват насочвани към частни клиники и заведения, работещи “на печалба”. А че те не приемат и не лекуват най-нуждаещите се, няма значение.

В последните години се закриха десетки общински болници, а останалите са принудени непрекъснато да трупат дългове, неизплащането на които застрашава съществуването им, заради системата на финансиране на тези заведения. В България когато една болница оперира в обезлюден регион и лекува хора, които нямат възможност да доплащат от собствения си джоб за скъпоструващи лекарства и терапии, то тази болница е обречена да трупа дългове, а в един момент и да бъде закрита. Защото се е държала като болница, а не като търговското дружество, в което иска да я превърне здравната система, която се подчинява на пазарна логика и трупането на печалба.

Методично и последователно здравната система у нас скъсява живота на някои от най-големите групи болни – сърдечно и бъбречно болните, онкоболните, диабетиците – като непрекъснато въвежда нови и нови лимити за броя процедури, които покрива, нови и нови изисквания за доплащане на лекарства и терапии, които доскоро са били покривани изцяло за болните. Т.нар. реформи са просто пореден предлог да се орязват още повече средства за лечението на най-уязвимите.

Зад пазарно звучащи думи като “ефективност” и “целесъобразност” в здравеопазването стои не желанието лечението да е ефективно и да спасява и съхранява нечий живот. Не! Ефективността е изцяло икономическа – по кой начин ще се намалят разходите и увеличат приходите от болните и умиращите.

Здравната система е най-явният пример за смазващите ефекти на пазарната логика, която се вкарва на всяко обществено и социално ниво в България – в образованието, здравето, социалната система и редица други. Тези системи не могат и не трябва да функционират като търговски дружества. Те трябва да са солидарни, социални и добре финансирани, а работещите в тях – достойно обезпечени за труда и усилията си, без които обществото не може да функционира нормално.

Затова изказваме пълна солидарност с борбите на медицинските сестри – стачките в отделните градове са отлично начало, следващата стъпка е национална браншова стачка.

 

Аман от печалбари, искаме достоен живот!

Етикети

Още от тази категория

„Те имат технологиите, имат оръжията, имат парите, имат всичко. Какво имаме ние? Ние имаме солидарност!“ Уроци от революцията в Рожава

„Те имат технологиите, имат оръжията, имат парите, имат всичко. Какво имаме ние? Ние имаме солидарност!“ Уроци от революцията в Рожава

Интервю с представител на Академията за демократична модерност от Стойо Тетевенски, ЛевФем

Share This