Трансграничен призив за феминистка стачка на 8 и 9 март 2020 г.

Призив за генерална и глобална стачка на латиноамерикански феминистки за предстощия 8 март

Представяме ви превод на призив за генерална и глобална стачка на латиноамерикански феминистки за предстощия Международен ден за борба на жените на 8 март. Жените в Латинска мерика са подложени на затягащи се режими на патриархат, колониализъм и расизъм, прокарвани основно от крайнодесни и неолиберални партии и правителства. От Чили, през Бразилия до Боливия жени, чернокожи хора, куиър хора и хора от местното население са подложени на жестоки репресии и ограничения на правата и свободите им. Макар патриархалното, расистко и капиталистическо насилие да добиват различни форми в България, публикуваме този призив, за да покажем как жени по целия свят страдат от същите системи и практики на потисничество. Солидарност с всички борещи се! Нека заедно излезем на протест и стачка на 8 и 9 март!

Скъпи другарки и сестри по света,

Долуподписаните колективи се присъединяваме към многобройните призиви, идващи от работнички, чернокожи жени, жени от местните народи и от селските райони, както и от студенти, лесбийки и транс хора за стачна мобилизация на 8-ми и 9-ти март. Призоваваме към изграждане на общи стратегии за продължаване на подхранването на появилия се феминистки бунт, който се разраства по всички краища на света срещу доминацията, експлоатацията, окупацията и лишаването от собственост.

Днес стоим на исторически кръстопът в глобален мащаб, а това важи още повече за Латинска Америка. Изправени сме пред криза, от която се очертават все по-поляризиращи пътища. Един от тях – белязан от заплахата на крайната десница и неофашистки групи, които управляват и задълбочават неолиберализма, изкарвайки на показ най-смъртоносното му лице. Крайната десница подклажда омраза към расиализирани малцинства, жени, лесбийски и транс общности и цели засилване на расизма, залегнал в системите на колониализма и патриархата. Но на този кръстопът ние избираме да поемем по друг път. Път, изграден от нашата феминистка, транснационална и антирастистка сила. Макар да имаме различни политически и социални опитности, сме обединени в усилията си срещу насилието и в решимостта си да го прекратим веднъж-завинаги, извеждайки на преден план нова политическа програма за експлоатираните, която да ни помогне в изграждането на общата ни борба. Днес имам възможността да изградим наново силата си, да преоткрием нови инструменти за борба, заредени със смисъл, да измъкнем постиженията от минали исторически опитности от политическата забрава. Опитът, който  ни е обединявал и продължава да ни обединява, е глобален: разклащатата статуквото сила на мобилизациите ни срещу патриархалното насилие прекоси вси       ки национални граници и ни обедини.

Изправени пред този кръстопът, ние призоваваме към изграждането на широка мобилизация, която да разтърси всички житейски аспекти. Да се разбунтуваме с телата и земите си срещу нарастващото насилие, което се упражнява над тях. Да се разбунтуваме срещу сексуалното насилие, което е политическо насилие. Срещу милитаризацията и системното нарушаване на човешки права и свободи на жените в Близкия Изток и Кюрдистан, особено в рамките на историческата съпротива в Рожава. Да се разбунтуваме срещу атаките върху правото да решаваме за животите и телата си и срещу правото ни на аборт. Да се разбунтуваме в отговор на глобалната криза със социалните грижи и увеличаването на задлъжнялостта и лишаването от свобода, които са директни форми на лишаване от собственост, несигурност и отричане на живота. В този момент, нашата солидарност е с жените от местното население в Боливия и жертвите на расисткия и патриархален преврат там. Да се разбунтуваме срещу растисткото и институционално насилие, за да сме свободни да се местим и да останем там, където искаме. Да се разбунтуваме, за да затвърдим силата си да казваме „не“, да казваме „достатъчно“: да посочим пътя напред, обединени в същия танц*, който преплита многобройните ни истории и рани, посочващ към изтинските виновници за нашите страдания.

Отправяме призив да си върнем обратно земите от добивните индустрии, които поддържат живи процесите на колониализъм. Tези индустрии оперират по целия свят и са подсилени от криминалните и неделими съюзи между патриархата и капитала. Техните основни мишени са свободите и правата на жени и други маргинализирани общности, както и различните форми на комунален живот, изградени по нашите територии.   .

Призоваваме самите себе си да свалим от власт множеството взаимосвързани структури, които изграждат колониалния патриархат. Борбата ни трябва да подсили жизненоважната задача да разрушим расизма – една от най-значителните основи на съвременния капитализъм.  500 години от нашествието и експлоатацията, на които са подложени Аабя Ияла [понятието за Америка на езиците на местните населения], Африка и Азия, тази система продължава да изключва расиализирани тела и мигрантски общности от достъп до жизнен минимум и право на достойно съществуване. Женските и черни тела се раждаха в съпротива и ние никога не сме били просто зрители на радикалните промени, от които се нуждаем, за да живеем живота, който искаме. И този път няма да е изключение. Трябва да направим феминизма ни по-„черен“, да признаем и дадем видимост на културните и исторически постижения на чернокожите хора и на хората с афропроизход. Трябва да направим феминизма си по-включващ, правейки видимо преплитането на множество потисничества и пресеченостите, които произвеждат: нуждаем се от съпротива, изградена от жени, чернокожи хора, хора от местното население, за да постигнем устойчива историческа справедливост.

Разпознаваме факта, че патриархалното насилие има различни форми и интензивност, но също така разпознаваме, че способността ни да оспорваме и отхвърляме това насилие нараства все повече с глобализирането на нашия бунт. Знаем, че бунтовете, от които сме част, възраждат надеждите на хората по света. Ние от Глобалния Юг отново демонстрираме, че тези бунтове съществуват, разклащат структурите, които ни потискат, разрушават доминиращите дискурси и отварят пътища за нови истории. Тези бунтове поставят напред онези, които досега винаги са били изтласквани назад – жени, джендър и сексуални малцинства, потиснати народи – връщайки им възможността да творят собствената си история. Всичко това се случва в момент на подем на фашистката, фундаменталистка и расистка десница и ни принуждава да заемем фронтови места в борбата, както направиха кюрдските жени в Рожава.

Днес, повече от всякога, заемаме места на фронтовата линия в борбата – борба, изтъкана от многообразието от аспекти, засягащи животите ни. Голямото движение, от което сме част, има различни дискурси и разнообразни практики, отговарящи на нуждите на всяка една от нашите територии. Вярваме в потенциала на генерална и глобална феминистка стачка, приемаща формата на колективен процес на изразяване, политизация и огромно сближаване и увеличаване на намесата ни в потисническата нормалност. Стачка, която цели прекъсването на всички форми на труд – не само тези, дефинирани като „продуктивни“ – за да постави в центъра тези видове труд, които поддържат съществуването ни. Ние знаем, че феминизмът днес се надига като алтернатива каккто в градовете с производство, така и в селските райони, и затова този призив за 8-ми и 9-ти март идва от всички тези места.

Призовани сме да окупираме всички тези места и особено онези, които исторически са ни били отказвани. Да ги превземем и преобразим, издигайки възможността за живот, който преодолява капиталистическия и патриархален разгром, на който искат да ни държат подвластни. Създадохме еманципаторен процес с транснационален характер, за който 8-ми и 9-ти март ще бъдат от основополагащо значение. Но знаем също, че той няма да е единствен: ще продължаваме да се обединяваме и сближаваме, за да изградим живота, който желаем и за който мечтаем.

Призоваваме да продължим бунта, да продължим и задълбочим социалната експлозия вна народите и феминистката и трансфеминистката борба.

Напред към борба!

 

Asociación Latinoamericana de Medicina Social – Ecuador

Coordinadora Feminista 8M, Chile

Coordinadora Feminista 8M, Maldonado – Uruguay

Disidentes Violeta – Ecuador

Encuentro de Organizaciones, Córdoba – Argentina

International Women Strike- EE.UU.

Movimiento de Mujeres de Kurdistán

Minervas Colectivo Feminista, Montevideo Uruguay

Mujeres por el cambio – Ecuador

LevFem – Bulgaria

Negrocentricxs – Chile

Ni una menos Soriano – Uruguay

NiUnaMenos Argentina

Non Una Di Meno – Italia

Nómadas Comunicación Feminista, Puel Mapu – Argentina

Portal Catarinas

Red Feminista Maldonado – Uruguay

Red Lesbofeminista RM, Chile

Resonancia Feminista – Paysandú, Uruguay

Ruda Colectiva Feminista – Ecuador

Secretaría de Mujeres Migrantes – Chile

Serendipia Sobre ruedas- cicloviajeras

Territorios de Libertad – Ecuador

Toutes en Grève 31 – Toulouse – France

Juntas y revueltas, Las Cabras.Chile

Feministas con Voz de Maiz- México

 

*Става въпрос за танца „Насилникът си ти!“, тръгнал от чилийските феминистки движения и обиколил света. Хореографията му можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=s5AAscy7qbI

Превод от английски: Деяна Спасова 

Share This