Солидарност със сестрите, здравето преди парите!

Пълна подкрепа и солидарност със справедливите искания на здравните работнички!

Продължилите вече повече от година протести на медицински работнички за по-добро заплащане и социални реформи в здравеопазването достигнаха своята кулминация към момента вчера, когато част от лидерките на протеста окупираха залата на Народното събрание, където заседава Здравната комисия. Сестрите искат да говорят с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев или с други представители на властта по исканията, които поставят от повече от година, а именно:

  1. Премахване на статута на болниците като търговски дружества.
  2. Достойни браншови заплати за всички медицински  специалисти в цялата страна в размер на две минимални работни заплати.  
  3. Увеличаване на ставките за нощен труд на 3 лв [в момента масово е 25 ст., на малко места достига 1 лв. – бел. авт.]
  4. Промяна на категорията труд.

След месеци на протести, обещания от страна на властта, подхвърляне на минимални или никакви увеличения на заплатите само в отделни болници, на 1 март 2020 г. медицинските сестри обявиха безсрочен протест и откриха палатков лагер пред Министерски съвет. Сестрите прекараха 5 дни на студ, дъжд и вятър, бидейки системно и целенасочено игнорирани от властимащите. Затова вчера, 5 март, няколко от тях влязоха в залата на НС, където заседаваше Здравната комисия, в опит да говорят с експертите. Комисията не им обърна внимание и прекрати заседанието си, а сестрите останаха да окупират залата и обявиха гражданско неподчинение. 

Цяла нощ удържаха барикадата. Вместо да подходят политически към въпроса и да инициират разговор с тях, властите им пратиха служители на НСО, които започнаха да бутат и блъскат жените. Някои от медицинските работнички успяха да се спасят, единствено заставайки на перваза на сградата!

Чудовищната политическа неграмотност и наглост на властимащите в България няма край. Социалният министър Деница Сачева обяви, че протестът на медицинските сестри е политически, поради което и лош, а председателят на здравната комисия, Даниела Дариткова, че са провокатьори и съответно заслужават да бъдат неглижирани. Разбира се, че един протест за справедливо заплащане и реформи в здравеопазването е политически! Какъв да е – експертен? Само в бездушното политическо въображение на технократите думата “политическо” е с негативна конотация. Сестрите творят политическото в най-радикалната му и истинска форма – заедно, солидарно и на улицата! Политиката – истинската политика, за хората, в полза на мнозинството – се гради именно на улицата, хоризонтално, солидарно! Политическото не е запазено за някакви експерти в костюми и комисии, колкото и да им се иска да имат монопол над него. Разбира се, че действията на сестрите са провокация! Когато протестираш повече от година, мръзнеш по палатки и НИКОЙ от властта не те чува и не изпълнява исканията ти за минимален достоен живот – това не е ли провокация?! Властимащите не провокират ли всички нас ежедневно с безумните си далавери, действия и смазващи всички ни политики? Не е ли тяхното също провокация в гигантски мащаб, на която трябва да отговорим всички заедно и солидарно? Разбира се, че ще прибегнеш до по-радикални мерки, за да постигнеш исканията си, когато иначе биваш игнориран!

Заседанието на парламента днес също беше белязано от неадекватността на редица политици от управляващата ГЕРБ, но най-силно впечатление прави Спас Гърневски, който обяви медицинските сестри за “терористки”. Не, г-н Гърневски, терористите сте вие в Парламента с антихуманните ви политики, а не петте сестри, които защитават исканията за солидарно, достъпно и качествено здравеопазване на всички ни!

Представители на КНСБ позорно пък обявиха, че не подкрепяли анархосиндикални форми на протест. От КНСБ явно не помнят нищо от синдикалната история в Европа и другаде по света от последните поне 100 години. Работническите права и привилегии, които те като наследници на тези традиции трябва да бранят, винаги и навсякъде са постигнати не с кротуване и навеждане на главата, а именно с радикални протести, окупации, неподчинение и отказ да се отстъпи от справедливите искания на работниците. Четете си историята и се учете от нея, драги представители на КНСБ!

Немалко журналисти по стара традиция подадоха солидарно ръка на властта, като в репортажите си се опитаха да изкарат медицинските сестри с психически проблеми. 30 години психологизиране на политическото и възприемане на всяко едно политическо действие, което не е безропотно послушание и мило говорене, като някаква анормална проява, ясно личат в подобни неграмотни и обидни подхвърляния. Напомняме на журналистите, които се водят по логиката и реториката на властта, че същата тази власт наскоро ги нарече “мисирки” и ги третира нерядко именно като такива. Дори само заради това обидно отношение към журналистиката и свободата на словото е редно журналистите да преосмислят позициите си и да застанат в солидарност не с властта, която ги тъпче и заради която всяка година изпадаме все по-надолу в международни класации за свободата на слово, а с медицинските сестри и всички останали протестиращи за достоен живот хора! 

Представители на Левфем, Феминистки мобилизации и други феминистки, куиър и работнически колективи и съмишленици бяха в солидарност пред сградата на бившия Партиен дом вчера, чуха се скандирания “Солидарност със сестрите, здравето преди парите!”. 

Призоваваме всички, които могат, да отидат днес там и да подкрепят сестрите – исканията им са за всички нас! Пълна подкрепа и солидарност със справедливите искания на здравните работнички! Здравето не е стока!

Заглавна снимка: Автономна работническа конфедерация

Етикети

Още от тази категория

Share This