Призив за солидарност с борбите за право на аборт в Полша

Международната мрежа EAST за правото на аборт в Полша

Припечатваме солидарния призив с борбите за право на аборт в Полша на нововъзникалата мрежа на работнички, активистки и феминистки в Източна и Централна Европа и отвъд – EAST (Essential Autonomous Struggles Transnational).

На 22 октомври полският Конституционен съд обяви аборта в случаите на увреждане на плода, една от малкото останали причини за легален аборт, за противоконституционен. По този начин Съдът отваря възможността за почти пълна забрана на аборта в Полша. Това означава, че по време на пандемията абортът в чужбина, единствената останала възможност, става още по-опасен и скъп за жените*, живеещи в Полша. Съдебното решение събуди отново гнева на Черния протест и предизвика огромна вълна от бунтове и блокади из цялата страна, отхвърлящи ограниченията за събиране на хора, както и множество демонстрации в подкрепа в различни европейски градове.

Шествията, графитите по стените на църкви и солидарните акции след решението на Съда доказаха, че полските жени и всички онези, които се борят на тяхна страна, няма да бъдат заглушени с тази атака срещу свободата на аборт и няма да  да се подчинят на патриархалните искания на капиталистическото общество. Продължаващите протести в Полша повтарят ключовия призив, който от октомври 2016 г. насам отприщи световното женско въстание срещу патриархалното насилие: призивът за стачка. Така и днес, 28 октомври, полските жени призовават за стачка, която да прекъсне производството и социалното възпроизводство.

Ние от Essential Autonomous Struggles Transnational заставаме изцяло зад стачкуващите. На нашето първо публично събрание, в което участваха десетки хора, а хиляди други от Централна и Източна Европа и отвъд гледаха (вж. запис от срещата тук), решихме да подкрепим стачните действия в Полша, защото припознаваме тази стачка като силен отговор на поредната атака срещу нашата свобода.

Забраната на абортите в Полша е симптом на настъплението срещу свободата на жените, случващо се навсякъде в Европа и по света и засилило се по време на пандемията от Ковид-19. Абортите са атакувани в няколко държави, а правителствата използват кризата, за да наложат ограничения, надявайки се по този начин да потиснат обществения отпор.

Ние виждаме ясна връзка между стремежа за осъждане на жените на живот, осмислящ се единствено от майчинството, и идентифицирането им с ролята на „естествени“ грижовници, която ги принуждава да платят най-високата цена на пандемията. Жените са преуморени, експлоатирани и зле платени в т.нар. ключови сектори, където са заети като медицински сестри, грижовни работнички, медицински персонал, хигиенични, логистични и селскостопански работнички. Като такива, те са постоянно в риск от заразяване поради години на икономии и орязване на бюджети, които доведоха до катастрофалното рухване на здравеопазването, съпроводено от масовата липса на лични предпазни средства. Работнички мигрантки са изоставени без помощи, без разрешение за пребиваване и често без дом, принудени да се местят през граници в опасни условия, за да търсят работа и по-добър живот, или да останат да живеят в пренаселени и опасни жилища.

Тези атаки над правата на жените и репродуктивните права са в основата на възпроизводството на йерархии в настоящото ни “пандемично” общество. Изправяме се рамо до рамо с полските жени в тяхната борба за безопасен, легален, свободен и достъпен аборт. Тяхната борба е стратегическа в порива ни към съвместно международно обединение и общ изход от изолацията: в настоящата борба разпознаваме отказа да преклоним глави, както и възможността да съборим йерархиите, които потискат всички ни.

Нашите животи са съществени, нашата борба е ключова, нашата стачка е необходима!

Aко искате да подпишете писмото или да се свъжете с  EAST,  пишете на  essentialstruggles at gmail.com

Подписали:

 

LevFem (България)

Transnational Social Strike Platform

InfoKolpa (Словения)

The Other Balkan (различни балкански страни)

CLARA Collective (Чехия)

Mad Pride (Румъния)

Colectiva Urzica (Румъния)

MAHALA – Comunitatea Muncitorilor Militanți / Community of Militant Workers (Румъния)

LeneșxRadio (Румъния)

Editura Pagini Libere (Румъния)

FemBunt (България, Германия)

zine fem (Румъния)

a szem (Румъния)

Dreptul la Oraș / Right to the City (Румъния)

FCDL – Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire / Common front for the Right of Housing (Румъния)

Căși Sociale ACUM! / Social Housing NOW! (Румъния)

Asociația Front (Румъния)

Feminism Romania (Румъния)

FILIA Center (Румъния)

Plural Association (Румъния)

Asociatia SexWorkCall (Румъния)

A.casă (Румъния)

Precarious (dis)Connections (Италия)

Women’s Solidarity Foundation-KADAV (Турция)

Colectiva Autonomă Macaz (Румъния)

LeftEast (международна платформа)

PostOst-Migrantifa (Германия)

Interventionistische Linke (Германия)

Filaret 16 (Румъния)

România – Țara Muncii Ieftine (Румъния)

E-Romnja (Румъния)

SC Dunja Skopje (Македония)

Assemblea Donne del Coordinamento Migranti (Италия)

Autonom Infoservice (Дания)

Editura frACTalia (Румъния)

Fabrika Avtonomia collective / Фабрика Автономия ( България)

Food Not Bombs/ Храна, а не война (София, България)

You Are Not (A)lone/ Не си сама (България)

h.arta (Румъния)

I.D.A. Iniziativa Donne Aids Bologna (Италия)

Share This