Изявление на LeftEast в знак на солидарност с палестинската борба

Представяме превод на изявлението на LeftEast в знак на солидарност с палестинската борба.

Представяме превод на изявлението на LeftEast в знак на солидарност с палестинската борба. Оригиналното изявление е достъпно тук.

Недвусмислено осъждаме настоящата ескалация на продължаващото заселническо-колониално насилие от страна на израелската държава срещу палестинците, което напоследък се изразява в насилственото изселване на семейства от окупирания квартал на Източен Йерусалим Шейх Джарра, нападенията срещу молещи се в джамията Ал-Акса по време на Рамадан, бруталните въздушни бомбардировки на обсадената Ивица Газа и расисткото полицейско насилие линчуване, насочено срещу палестинските общности в Израел. Настояваме за незабавно прекратяване на очевидно асиметричното насилие от последните дни и настояваме, че единственото справедливо решение на ситуацията в региона се крие в признаването на основните човешки права на палестинците, включително правото на самоопределение и правото на всички бежанци да се завърнат.

Ние разпознаваме, че това насилие се развива в контекста на продължаващото етническо прочистване, апартейд и експроприация, въведени от създаването на заселническо-колониалната държава Израел, възникнала от британския колониален мандат над Палестина. Кулминацията на този процес на колонизация е Накба, или „катастрофата“, в резултат на умишленото и систематично масово прогонване на палестинците през 1948 г. Този процес на лишаване от собственост продължава и до днес чрез повтарящи се цикли на военна агресия, окупация и заселване, както и чрез правните фикции, поддържани от правния апарат на израелската държава. Тези актове на законодателно установена дискриминация и насилие повтарят визията за “големия апартейд” на бившия южноафрикански режим и са създадени, за да откажат основните човешки права на палестинците в тяхната историческа родина и да създадат демографска и правна реалност, която дава предимство на еврейските жители на района пред палестинците. Тази стратегия на практика означава да се създадат условия за емиграция на палестинците чрез затварянето им в тесни гетоизирани бантустани, контролирани от репресивния апарат на изреалската държава. Съществуващият от десетилетия „мирен процес“ – доколкото изобщо съществува – не е направил почти нищо, за да промени тази реалност, като вместо това е затвърдил динамиката на апартейда и е позволил засилване на заселническата дейност.

Ние също така признаваме, че миналото и настоящето на фашизма, антисемитизма и ислямофобията в нашия собствен регион, Източна Централна Европа, допринасят за начините, по които е създадена израелската държава. Тази история е в основата на настоящите държавни политики в нашия регион по отношение на Израел/Палестина. Както обаче винаги са изтъквали прогресивните еврейски гласове, колониалният и реакционен характер на ционизма често се е изразявал в сътрудничество с десни и често откровено антисемитски режими по време на Студената война и след нея. От началото на 90-те години на миналия век дипломатически съюзи и военни отношения на стойност милиарди щатски долари въвлякоха десетки постсоциалистически правителства в милитаризацията на израелската държава и в способността ѝ да налага и поддържа постоянно състояние на изключение спрямо палестинците. По същия начин Израел въоръжава режими, участващи в етническо прочистване и геноцид в нашия регион – от Балканските войни през 90-те години на ХХ век до последния конфликт в Нагорни Карабах, като същевременно предоставя технологии за охрана на границите, участващи в расисткото управление на настоящата бежанска криза в Европа. Показателно е, че по-голямата част от двустранната военна помощ между Израел и региона включва десни режими в места като Полша, Унгария, Естония, Русия, Украйна и Румъния, които систематично отричат ролята на собствените си общества в Холокоста и които често поддържат антисемитски дискурси за „глобалистичните елити“ в настоящето.

На този фон ние разглеждаме палестинската борба не като конкретна кауза, а като централен проблем в днешните антиколониални борби за един по-справедлив и равноправен свят. Говорейки от регион с продължаваща история на насилствени етнически конфликти и изселвания, ние признаваме, че пътят към справедливостта в Палестина е сложен, и виждаме самоопределението на палестинския народ като единствения път към създаването на сигурност и достойнство както за палестинците, така и за израелците. За тази цел LeftEast се ангажира да подкрепя основателната борба на палестинския народ за прекратяване на апартейда и за свобода, самоопределение и завръщане на бежанците. В тази насока ние насърчаваме прогресивните колективи и движения в постсоциалистическия регион: (1) да продължат да се борят с антисемитизма и ислямофобията в страните си и в цяла Европа, тъй като тези форми на расизъм са основно гориво за възраждането на дясната и фашистката политика и движения в нашия регион; (2) да проучат и да обмислят приемането на призива на палестинското гражданско общество за бойкот, дивестиции и санкции (БДС) като конкретен акт на солидарност; и (3) да продължат да проучват и да се застъпват за прекратяване на съществуващата военна търговия с Израел, която едновременно допринася за нарушаването на човешките права както в Източна и Централна Европа, така и в Израел/Палестина.

Снимка: Оригинални графити от Социален център „Дуня“.

Етикети

Още от тази категория

Жените и местната власт: възможности и бариери

Жените и местната власт: възможности и бариери

Неравенствата в политическото представителство на мъжете и жените са глобален обществен проблем с множество регионални специфики. Представителството на жени в политиката в България през последните десетилетия се задържа на сравнително ниско ниво.

Share This