8 март : Стачкуваме срещу войната!

Край на войната в Украйна! На 8 март призоваваме за транснационална феминистка стачка срещу войната!

8 март : Стачкуваме срещу войната!

от E.A.S.T. (Essential Autonomous Struggles Transnational) Транснационални жизнени автономни борби

Край на войната в Украйна! На 8 март призоваваме за транснационална феминистка стачка срещу войната!

Разгневени сме от бруталната агресия, която Путин и неговата империалистическа война донесоха на Украйна. Знаем, че нито хората в Украйна, нито в Русия искат тази война – тя облагодетелства единствено управляващите елити и капиталистическите класи, които печелят от нея! Заставаме редом с всички, които се противопоставят на инвазията на Путин, и с тези, които се изправят срещу войните по целия свят!

Войната е най-бруталната форма на патриархално насилие. Тя радикално завърждава идеята, че мъжете трябва да хванат оръжието и да участват в убийства, побоища, изнасилвания и други видове насилие в името на “отечеството”. Войната винаги се води за сметка на онези, които нямат друга алтернатива и не могат да избягат на сигурно място. Жените, ЛГБТИАК+ общността, ромите, работниците и мигрантите в Украйна са тези, които вече понасят преките последствия от инвазията. Войната в Украйна брутално засили всички останали кризи, които се стовариха върху хората в Източна и Централна Европа, но и дриги места по света: от пандемията до колапса на сектори като здравеопазване и социални грижи; от прехвърлянето на все повече възпроизводителен труд (грижа за деца, болни близки, домакинство) върху плещите на жените до увеличаването на домашното насилие. Настояваме за незабавно прекратяване на огъня и оттегляне на руските военни сили от Украйна! 

Войната изостря до краен предел националистически логики и действия.  Тя принуждава работническата класа и бедните в една страна да се бият срещу и да убиват работническата класа, бедните и уязвимите в друга страна. Затова обръщаме внимание на задължението на държавите от НАТО – като военни сили с разрушителен потенциал и като съучастници в засилването на конфликти по света – да не допускат военни конфронтации и да ги деескалират. Призоваваме за разоръжаване и за намаляване на държавните бюджети, предназначени за военни разходи. Призоваваме тези бюджети да се използват за жизненоважни публични сфери като (здравни) грижи, жилища и достъпни базови комунални услуги за всички.

Войната води до ескалация на расисткото насилие. Вече виждаме как Полша, Унгария, Румъния и България поеха ангажименти за приемане на украински бежанци, докато мигранти от страни извън ЕС, живеещи в Украйна и опитващи се да напуснат страната, са блокирани по границите или нападани от националисти, когато преминат, а общата политика на отблъскване и насилие по границите в Европа продължава. Настояваме да се отворят границите за всички, които бягат от войната или емигрират в търсене на по-добро бъдеще.

Избухването на войната отново показва по краен начин, че макар и жизненоважен, трудът ни е обезценен и експлоатиран, а животите ни остават без стойност.

От ЕAST призоваваме жените, ЛГБТИАК+ хората, работниците, мигрантите от Източна и Централна Европа, граничещите с нея страни и отвъд, както и всички онези, които отхвърлят тази война, да се опълчим заедно на всяка фалшива алтернатива между геополитически проекти, основани на насилие и на всяко друго военно разрастване. Няма да оставим тази война да ни раздели!

На 8 март призоваваме към транснационална феминистка стачка срещу войната! На 8 март стачкуваме срещу национализма, срещу международните игри на власт, срещу всяко неолиберално, расистко и патриархално насилие! Само силна транснационална стачка може да бъде подходящият отговор на затварянето в националистически динамики. 

На 8 март стачкуваме: край на войната сега! Животите ни са ключови!

#stopwar #8m

Превод от английски : Стоянка Енева

Share This