Повече от всякога, 8 март е ден за борба!

Публикуваме речта на ЛевФем на шествието „Нито една повече“ на 8 март 2023 г. Днес е денят, в който отбелязваме женските борби за равенство на работа, в дома и в […]

Публикуваме речта на ЛевФем на шествието „Нито една повече“ на 8 март 2023 г.

Днес е денят, в който отбелязваме женските борби за равенство на работа, в дома и в обществото. На 8 март е времето да си припомним, че напредъкът на жените в обществото е извоюван от нас самите – от женските работнически борби през по-миналия век до Революцията от 1917 г., от борбата срещу фашизма до извоюването на политически и икономически права – от бойкотите, стачките, протестите, окупациите и атентатите на милионите жени, чиито неспирни усилия са причината днес да можем още по-силно да кажем: Искаме равенство!

През последните месеци станахме свидетели на поредица от консервативни, крайно десни и фашистки политически решения, които заплашват жените с  още повече насилие. Фронтовете за съпротива са много:  Рекордната инфлация и скъпотията ограбиха доходите на мнозина и превърнаха мнозинството българки и българи в работещи бедни, символното насилие и публичното принизяване на проблемите на жените достигна нови върхове. Същевременно само от началото на годината в България вече 9 жени бяха убити от партньора си.

Няма да търпим и няма да мълчим, когато всяка трета жена е преживяла някакво насилие. Няма да търпим, когато всяка трета жена в света е преживявала тормоз под някаква форма –- физически, сексуален, емоционален на работното място или вкъщи. Няма да мълчим, когато всяка трета жена в света след като получи цвете за осми март, след това си ляга пребита или насинена от човека, от когото го е получила. Няма да търпим, когато всяка трета жена в света не се чувства в безопасност в дома си. Ние настояваме това да спре! Солидарни сме и ще се борим заедно с нашите транс сестри, с ромките и мигрантките, които са атакувани отново и отново. Няма да допуснем организирането на фашистки референдуми, които целят да разрушат правата ни!

СТИГА ВЕЧЕ! Искаме да освободим жената от патриархалния, расистки капиталистически гнет. Заедно ще се преборим за достойнство и свобода, както сме го правили хиляди пъти. Днес сме на улицата, утре ще сме в домовете си, в синдикалните ни организации, в парламента, по медиите и на всеки ъгъл, за да кажем: НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ!

Нито една повече жена, която се страхува в собствения си дом!

Нито една повече жена, която не получава достойна заплата за труда си!

Нито една повече жена, която не успява да свърже двата края!

Нито една повече транс жена, лишена от правото да бъде себе си!

Нито една повече ромска жена, която се страхува от расистки нападки!

Нито една повече мигрантка, която е бита и гонена по българските и европейските граници!

НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ!

Снимки: nova.bg, Български фонд за жените (Facebook)

Етикети

Още от тази категория

Жените и местната власт: възможности и бариери

Жените и местната власт: възможности и бариери

Неравенствата в политическото представителство на мъжете и жените са глобален обществен проблем с множество регионални специфики. Представителството на жени в политиката в България през последните десетилетия се задържа на сравнително ниско ниво.

Share This