Прайд месец е тук и ни напомня, че съпротивата срещу фашизма е по-важна от всякога

Борбата не е приключила

Отново е прайд! Отначало еднодневен протест и шествие, в днешно време това е цял месец, в продължение на който отбелязваме борбите на куиър хората срещу неравенствата и насилието, основани на хомофобия и трансфобия. За нас в ЛевФем, прайд е празник, но и протест, защото потисничеството над ЛГБТКИА+ хората продължава: нещо, за което събитията от последните дни още веднъж болезнено ни напомниха. Борбата не е приключила.

След две десетилетия бавен прогрес в развиването на правата на куиър хората в България, в последните години наблюдаваме опасно регресивен и реакционен процес, който се изразява в ескалация на насилието над ЛГБТКИА+ хора в България. В хода на кампанията срещу Истанбулската конвенция бяха изковани и легитимирани основните позиции, институционализиращи омразата към ЛГБТКИА+ хората. Те бяха превърнати в едни от основните мишени на крайнодесните и консерваторите, които се опитват да насочват общественото недоволство срещу най-уязвимите групи.

Само в последната седмица сме свидетели на редица атаки по ЛГБТКИА+ хората онлайн и на живо: агресивен протест на фашистки групировки, включително привърженици на парламентарно представената партия „Възраждане“, доведе до отмяната на събитие от филмовата програма на София прайд заради компрометирана сигурност, а основните медии за поредна година предоставят платформа на хомофобски и трансфобски възгледи под предлога за „двете гледни точки“.

Рамкирането на въпроса за дискриминацията и насилието над ЛГБТКИА+ хората като „дебат“ отнема още повече възможността за артикулиране на позиции и отстояване на искания: изведнъж правото на съществуване и достойнство е изместено в терен и категории, определени от консерваторите и утвърдени от журналистите. Така консервативни политици като Корнелия Нинова и Кристиян Шкварек могат комфортно да излагат позициите си за „джендър идеологията“, които безкритично да се представят като „гледни точки“.

В същото време маргинализирането на ЛГБТКИА+ хората е толкова застъпено, че проблемите им са сведени до това дали имат право да изразяват своята сексуалност или джендър идентичност публично. По този начин в разговора не присъстват проблеми като достъпа на транс хора до адекватна медицинска помощ и подкрепа; липсата на социални жилища и програми за бездомни ЛГБТКИА+ хора и младежи; липсата на мерки и законови предписания срещу насилието, основано на сексуална ориентация и джендър идентичност; липсата на работещ механизъм за защита на тормоза на ЛГБТКИА+ ученици и отсъствието на мерки за защита от домашно насилие за еднополови двойки.

Както вече писахме, инициативата на БСП за провеждане на референдум за „джендър идеологията“ е една от най-показните фашистки атаки по ЛГБТКИА+ хората в последните години. Тази година „социалистическата“ партия сподели и позиция срещу провеждането на София прайд. В същото време, набиращата скорост партия „Възраждане“ влезе в явно сътрудничество с фашистки групи, които все по-често биват представяни като „граждански организации“, и които дейно участват в законодателния процес в България и се радват на обилно медийно внимание.

Водени от вярата в справедливостта и равенството за всички, ние ще се присъединим към радикалния блок на София прайд и тази година, за да кажем: Напред към куиър освобождение! Никога повече фашизъм!

Етикети

Още от тази категория

Share This