Да празнуваме разнообразието, да протестираме срещу несправедливосттА

Позиция на ЛевФем за София Прайд 2024 г.

Прайд е протест! От самото си възникване, шествието в памет на Стоунуолските бунтове чества разнообразието и богатата култура на лесбийките, гей, бисексуални, транс*, интерсекс и куиър хора, както и солидарността помежду ни. На прайд заявяваме гордостта си, но и продължаваме борбите за достойнството, щастието и дори физическото ни оцеляване. Танцуваме, смеем се, обичаме се, протестираме заедно – благодарение на това оцеляваме и се надяваме да оставим един по-справедлив свят за тези, които идват след нас.

Не на насилието срещу куиър и транс хората!

В последните години непрекъснато чуваме за подновени и все по-силни атаки, мотивирани от хомофобия и трансфобия. Агитки на неонацисти нанасят побоища на куиър младежи в парковете на София, Варна, Пловдив и други градове; политически партии като ВМРО, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП подеха кръстоносни походи срещу „джендър идеологията“, с което успяха да създадат среда на страх и несигурност за ЛГБТИ+ хората във всяко кътче на страната. Нито една институция или политическа сила не се обяви срещу насилието над нашата общност, а медиите на драго сърце осигуриха платформа на омразата. Именно по предложение на БСП, така належащият закон за защита от домашно насилие изключи от протекцията си двойки от един и същи пол. Транс и небинарните хора са подложени на още по-засилен тормоз.

Солидарност с Газа

Повече от всякога е важно да се противопоставяме на всички форми на розово изпиране от страна на Израел, САЩ и други правителства! Обявяваме се срещу употребата на ЛГБТИ+ правата за маскиране на геноцида в Газа и продължаващата вече 76 години насилствена окупация на Палестина. Ние сме против участието на израелското правителство и компании, подкрепящи и печелещи от геноцида, в прайд шествия и чествания на месеца на гордостта.

Против „розовото изпиране“

Обявяваме се против практиката прайд да става трибуна за подобряването на образа и реклама на бизнеси и държави, които са известни с насилие и трудова експлоатация. На този прайд ще танцуваме, ще се забавляваме и ще сме горди. Но също така ще протестираме срещу израелското правителство и участието в прайда на държави, които подкрепят насилието срещу палестинците и срещу бежанците.

Днес протестираме срещу компании като H&M и Walltopia, които подкрепят прайда, за да прикрият ужасните условия на труд и ниските заплати, с които обричат на бедност хора (особено жени), които нямат други възможности за прехрана. Рекламните им плакати на София прайд няма да скрият грозното им възползване от хора, които нямат нищо.

Солидарност с бежанците

Не бива да забравяме и тези от нас, които са нападани заради цвета на кожата и произхода си. Българската държава следва расистка и ксенофобска политика срещу бежанците, особено идващите от Близкия изток и Южна Азия. Ние отказваме да даваме трибуна на посланици на държави, чиито бомби разрушиха домовете и бъдещето на бежанците. Отказваме и да се превръщаме в параван за престъпленията на държави, които крият изцапаните си с кръв ръце зад знамето на дъгата!

Несправедливостта срещу едни е несправедливост срещу всички!

Ние виждаме проблемите на ЛГБТИ+ хората като произтичащи от потисничеството на капитализма, патриархата и расизма. Куиър и транс хората сме сред първите, които усещат ефектите на безконтролните наеми и цени, на скъпото здравеопазване, на липсата на защита от произвола на бизнеса и насилието и дискриминацията на работа, в училище и на улицата.

Много от нас са постоянно заплашени от бедност, защото няма към кого да се обърнем, ако семейството и общността са ни отхвърлили. Често сме изложени на вербален, физически и институционален тормоз, а полицейското насилие и страхът от унижение ни лишават от каквито и да е средства за защита. Дълбоко вкоренените предразсъдъци срещу ЛГБТИ+ хората намират отражение в институциите, което води до дискриминационни практики и злоупотреба с власт от страна на полицията.

Нашите животи и гордостта ни не бива да се превръщат нито в параван за насилници, нито във възможности за реклама и пари на гърба на тези, които нямат друг избор. Ние искаме завръщането на прайда към неговите борбени корени. Вместо лъскави плакати, искаме защита за транс* хората! Искаме истинска борба срещу омразата и тормоза над ЛГБТИ+ хората. Искаме социална справедливост за всички ни! Защото да сме заедно, значи да оцеляваме заедно и да се борим заедно!

Етикети

Още от тази категория

Share This