НЯМА ДА ТЪРПИМ: Протест срещу патриархалното насилие

Протест, организиран от Феминистка библиотека и ЛевФем

Отказваме да стоим мирно, докато убиват нашите сестри!

На 20-ти юни серийният насилник на жени Орлин Гигов е убил поредната си жертва, Силвия К. Множество медийни публикации свидетелстват, че той упражнява системно насилие върху жени от години. Известни са случаи на тормоз, касаещи пет различни жени. Между 2020 и 2023 г. срещу него са повдигнати общо 10 сигнала към прокуратурата, но насилникът е бил оставен на свобода. Въпреки множеството арести, обвинения, жертви и нападения, Гигов не е бил осъден ефективно по нито едно дело.

Насилникът два пъти влезе в новинарските емисии през 2023 г. – първо през януари, когато нанесъл брутален побой на Силвия К., описвана в медиите като ,,украинката”, и след това се барикадирал в апартамента си. И отново, на 13 юли, когато е нанесъл поредица от удари в лицето на жена на оживена софийска улица пред очевидци.

След второто нападение е организирана акция по задържането на Гигов, по време на която, според очевидци, полицаи са потупвали насилника по рамото, наричали са го ,,колега” и одобрително са хихикали на историите за побоите му. Жертвите споделят пред медиите, че насилникът се ползва с полицейски чадър. Част от жените твърдят, че са били заплашвани да оттеглят обвиненията си срещу него.

Въпреки изключително високата публичност на множеството му престъпления, отговорните институции не можаха да направят необходимото, за да спасят живота на Силвия К. Този случай не е изключение – загубата на поредна жертва ни припомня, че полицията и прокуратурата много често са част от проблема, а не решението. Настояваме за истинска, сериозна превенция, която включва спешни програми за осведомяване и образование на цялото общество, достъп до информация за кризисни ситуации и адекватни програми за защита на жертвите.

Събираме се заедно на 25-ти юни от 18:30 ч., за да заявим, че бездействието повече НЯМА да се толерира. Отказваме да приемем убийствата на жени за ежедневие. Отхвърляме опитите да се търси вина в жертвата! Имаме нужда от масова солидарност и осезаемо обществено отхвърляне на патриархалното насилие и тормоз.

Патриархатът убива – властта прикрива! НЯМА ДА МЪЛЧИМ! И НЯМА ПОВЕЧЕ ДА ТЪРПИМ!

Протестът се организира съвместно от колективите на ЛевФем и Феминистка библиотека.

Линк към Facebook събитието: https://www.facebook.com/events/1520170181920022/

Източници:
https://offnews.bg/…/poveche-ot-24-chasa-mvr-krie…
https://offnews.bg/…/orlin-gigov-e-chovekat-napadnal…

Share This