Протест срещу патриархалното насилие се проведе в София и Перник

Демонстрацията бе организирана от „ЛевФем“ и „Феминистка библиотека“

На 25 юни колективите на „ЛевФем“ и „Феминистка библиотека“ проведоха протест под мотото „Няма да търпим!“, провокиран от поредното жестоко убийство на жена в условията на домашно насилие. Демонстрацията се проведе пред Съдебната палата в град София. Имаше протест и в Перник.

Протестът беше в отговор на убийството на Силвия К. от страна на серийният насилник на жени Орлин Гигов на 20 юни тази година. Въпреки изключителната публичност на множеството случаи на домашно насилие от убиеца срещу поне пет жени, българските власти не успяха да предотвратят това убийство.

Над 150 човека се включиха в протеста. Валя Маринова от „Феминистка библиотека“ откри събитието с реч, която изложи основните причини за патриархалното насилие и основните искания на организаторите: истинска, сериозна превенция, която включва спешни програми за осведомяване и образование на цялото общество, достъп до информация за кризисни ситуации и адекватни програми за защита на жертвите.

Алесандрия Ангелова от „ЛевФем“ направи силно изказване, почитащо смъртта на Силвия:

Той я уби, защото силите ѝ за борба бяха отнети. Отне ги обществото, което продължава да търпи насилието. Отне ги МВР, което продължава да демонстрира, че  предпочита своите и което остана безучастно. Отне ги българското правосъдие, което продължи да освобождава и оневинява постъпките на Гигов и подобни нему, случай след случай, пребита жена след пребита жена.

Алесандрия Ангелова, „ЛевФем“

Речите бяха съпътствани от множество скандирания „Нито една повече!“, „Няма да мълчим, няма да търпим!“, „Сексизмът убива, властта прикрива!“ и други слогани.

Журналистът от Офнюз Владимир Йончев, който се занимава със случая от години, разказа детайли от борбата на жените, преживели насилие от Орлин Гигов. А Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет представи институционалната борба срещу бездействието на държавата по случаите на патриархално и хомофобско насилие.

На протеста бе прочетено и послание от варненската група „Конфликт“, която обвърза насилието над жените с надигащите се крайнодесни в Европа:

Бихме искали да бъдем оптимисти и да кажем, че времената се променят, че поне обществото най-накрая започва да говори за това. Но с възхода на фашизма в Европа опасяваме се, че малкото, което жените са извоювали – а именно абортите, правата им като майки и работнички – все повече ще бъде цел на крайно десните режими и капитала.

„Конфликт“

Речта на Алла от Украйна, която сподели за собствения си случай на домашно насилие и неравностойната борба в съда, отприщи вълна от десетки споделяния и изказвания в подкрепа на преживелите домашно насилие.

Share This