Loading Събития

« All Събития

  • This събитие has passed.

Как липсата на места в общинските ясли и детски градини в София влияе върху живота на жените?

12.05.2022 @ 10:3012:30

📅 На 12 май (четвъртък) 2022 г. от 10.30 – 12.30 ч. в зала G8-1 (Културен център G8, ул. Гладстон №8) ще се състои представяне и обсъждане на резултати от представително социологическо изследване за отражението на липсата на места в общинските ясли и детски градини в Столична община върху живота на жените.

🔴 Някои акценти:

❗ Tъй като жените са тези, които поемат грижата за децата, то те са и тези, които удължават своето майчинство за втора година, когато децата им не са се класирали. В изследвания период това означава, че доходът им се е редуцирал до 380 лв. и/ или 650 лв.

❗ Майките също така ползват натрупан платен годишен отпуск, но не малка част от тях са принудени да прибягват и към неплатен отпуск след изтичането на майчинството. Следователно, ако детето не е прието до 2 годишна възраст, то те биват лишени напълно от доход.

❗ Немалка част от жените преминават и на почасова трудова заетост и по-гъвкав режим на работа (16 % от жените с 1 дете и 31,3 % с две деца на възраст до 6 години). Така те получават по-ниско възнаграждение спрямо онези, които могат да участват пълноценно на пазара на труда, както и осигурителният им стаж намалява, което в дългосрочен план се отразява негативно на средномесечния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, въпреки че по-голяма част от майките са дори с висше образование.

❗ 12 % са напуснали работните си места.

🔴 Събитието ще се състои на 12 май (четвъртък) 2022 г. от 10.30 – 12.30 ч. в зала G8-1 (Културен център G8, ул. Гладстон №8).Участнички:
➢ д-р Леа Вайсова (гл. ас. в СУ) – ръководител на изследването и автор на доклада;
➢ Виолета Иванова (зам. директор на ИССИ на КНСБ);
➢ Надежда Дерменджиева (изпълнителен директор на Български фонд за жените).
➢ Пламена Николова (директор „Политики за децата“, Национална мрежа за децата);
➢ Модератор: Калина Дренска (ЛевФем)

Инфо щанд: ЛевФем и Диверсия
Лайфстрийм през страницата на ЛевФем във фейсбук: https://www.facebook.com/levfem
Докладът ще бъде достъпен за свободно ползване след 12 май на сайта на www.levfem.org