Loading Събития

« All Събития

  • This събитие has passed.

Имат думата бежанците

18.05.2022 @ 19:0020:30

Войната в Украйна създаде огромна бежанска вълна, част от която стигна и в България. Украинските бежанци бяха посрещнати благодарение на голяма обществена мобилизация и съпричастност със случващото се. При все това бежанците са изправени пред големи предизвикателства, които произтичат от политиката на ЕС по ограничаване на миграцията, както и заради властващите в обществото антимигрантски и антибежански настроения. Примери за това са противопоставяния на нужната устойчива политика за настаняване с баналности като оплаквания от наши сънародници, а и с откровено расистки и ксенофобски изказвания като тези, с които бежанците от Афганистан, Иран, Близкия Изток и Африка биват залети ежедневно през последните години, а и наново (от нашия собствен министър-председател) със самото идване на тази нова криза.

Идеята на събитието е да съберем на едно място преживявания на лица, търсещи закрила в България, за да разкрием различните институционални и обществени механизми, които ги поставят в неравностойно положение. Това е нашият опит да поставим тези перспективи в общия контекст на бежанската политика, за да изведем евентуални искания за нейното подобряване.

Създаването на среда, в която различните бежански общности може да съпреживяват и обсъждат случващото се с всички тях в българския контекст, може да доведе до повече солидарност с бягащите от войните, а и до набирането на обществена енергия за тяхната защита и самоорганизация.

Събитието ще се проведе на 18 май от 19:00 ч. в Национален студентски дом (пл. „Народно събрание“ №10) под формата на дискусия с участието на представители на различни групи бежанци в България.

Национален студентски дом

пл. „Народно събрание“ № 10
София,1000Bulgaria
+ Google Map