Пазар на труда в българия: полови неравенства

Първата от поредицата ни инфографики, в която представяме половите неравенства по възраст в пазара на труда в България.

В редица държави през март се отбелязва “Еqual pay day”, посветен на борбата за равно заплащане за мъже и жени. По този повод с голямо вълнение ви представяме първата от поредицата ни инфографики, в които ще систематизираме данни относно неравенствата между половете. В нея можете да видите, че в България:

Младите жени получават по 2644 лева по-малко на година от младите мъже. С напредването на възрастта, тази разлика се увеличава още повече и достига 4774 лева годишно, или почти 400 лв. на месец!

Разликата в заплащането между половете (gender pay gap), измерена в проценти, е 6,6% при младите и се покачва на 16,2% в по-късен етап от трудовата кариера.

Като резултат от неравенството в трудовите доходи, пенсиите на жените са средно с 1581 лв. по-ниски от тези на мъжете.

От това следва, че жените са в по-голям риск от бедност, отколкото мъжете, и са в по-голяма финансова зависимост от своите партньори.

Същевременно всяка пета работеща жена е заета в сферата на образованието, здравеопазването и социалните услуги – ключови сектори за поддържането на живота.

–––––
Разликата в заплащането се изчислява на база среден доход в стандарт на покупателната способност (СПС) за цялата година.

Инициативата за феминистки данни се осъществява с подкрепата на Friedrich Ebert Stiftung Bulgarien

Етикети

Още от тази категория

С референдума БСП окончателно застана на фашистки позиции

С референдума БСП окончателно застана на фашистки позиции

Позициите, заети от партията през последните месеци, окончателно ни убедиха, че БСП е социалистическа единствено по име и заради историята, но не в и настоящето си. Нейното ръководство до такава степен е прегърнало крайнодесни идеологии, че време и пространство за конструктивна критика не остава: Време е за активно противопоставяне на тази партия!

ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ В ИНДЕКСА ЗА ПОЛОВО РАВЕНСТВО В ЕС

ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ В ИНДЕКСА ЗА ПОЛОВО РАВЕНСТВО В ЕС

В последната ни инфографика за месец март искаме да обобщим позицията на България в контекста на европейския индекс за равенство между половете. Седемте области, в които се измерва равенството между мъже и жени позволяват сравнение в напредъка към равноправие между...

Share This